Tuesday, April 10, 2007

Kevättä ilmassa...? - Spring is in the air...?En tiedä, onko ilmassa kevättä vai mitä, mutta vähän siellä ja täällä on pohdittu bloggaamista, sen eri puolia, niin hyviä kuin huonojakin. Olen seurannut keskustelua (enimmäkseen sivusta) siellä sun täällä, mutta en varmaankaan ole lukenut kaikkea asiaan liittyvää, varsinkin kun monissa jutuissa vain epämääräisesti vihjaillaan muihin kirjoitukseen, joten en enää ole ollenkaan selvillä, kuka on kirjoittanut mitä ja missä ja kuka ketäkin on loukannut ja kuka taas on loukkaantunut.

Minusta on periaatteessa hyvä, että on sellainen ilmapiiri, joka sallii keskustelun. Keskustelun kautta voi saada paljon uutta, mutta ainakin minun kohdallani nykyisen keskustelun leimahtaminen on vain saanut entistä epätietoisemmaksi siitä, mitä mieltä oikein olenkaan bloggaamisen saloista. Ihmiset haluavat ja hakevat näköjään hyvin eri asioita. Sinällään hyvä, kukin taaplaa tyylillään, kullekin taaplaajalle löytyy omat lukijansa, kaikkia ei voi kuitenkaan miellyttää ynnä muita yleisiä kliseitä. Kaiken maailman inhokkilistat ja ärsytyksen aiheet kilpistyvät kuitenkin nähdäkseni sellaiseen asiaan kuin blogin lukuystävällisyys. Tästäkin on monia mielipiteitä, yhtä ei haittaa sama asia kuin toista. Toisaalta lukuystävällisyysseikat eivät ensinnäkään rajoitu vain neuleblogeihin eivätkä yleensäkään blogeihin vaan koskevat oikeastaan kaikkea kirjoitettua sanaa ja kommunikointia ylipäänsä. Mutta kuten sanottu, yhtä monta mieltä kuin miestä.

Itse pohdin myös jo taannoin bloggaamiseni motivaatiota. Valehtelisin, jos sanoisin bloggaavani pelkästään itselleni. Silloinhan olisi sama tallettaa jutut kotikoneelle, ei kaikkien luettavaksi, kuten nyt. Yhteisöllisyys on ja pysyy mielestäni yhtenä perustekijänä bloggaamisessa. Tämän pitäisi tarkoittaa kirjoittajan ja lukijan vuorovaikutusta ja silloin on väliä paitsi kirjoittajan tavoitteilla ja mieltymyksillä, myös lukijan toiveilla ja kokemuksilla, sillä ei voi olla vuorovaikutusta, jos lukija ei tavoita kirjoittajan viestiä. Silti, olen huomannut kuinka hyödyllistä on, että löytää omista jutuistaan muistiinpanot siististi ja keskitetysti, ei vain jonkin paperilapun reunassa.

Neuleblogeja on muuten nykyisellään huimaava määrä. Satoja. Niin paljon, että aktiivisenkin lukijan on vaikea orientoitua tiheässä viidakossa. Hyvin monet laittavat blogiinsa rajoitetun listan lempiblogeistaan. Näissä hyvin usein toistuvat samat, erittäin suositut blogit, jotka jo muutenkin ovat lähes kaikkien tuntemia. Minun blogilistan suosikkini sisältävät monenlaisia blogeja (myös neuleblogien ulkopuolelta), mutta näiden supersuosittujen lisäksi listalla on myös muita, vähemmän tunnettuja, mutta silti minusta hyviä blogeja. Uskon, että moni blogi saisi paljon uusia lukijoita, jos lukijat vain löytäisivät ne ylitarjonnan keskeltä. Niinpä katsoin suosikkilistaani sillä silmällä ja etsin blogeja, joilla on alle 100 tilaajaa. Niitähän löytyi! Esimerkiksi Garn Boet - The Yarn Nest, Tuikun puuhanurkka, Tikira's ja Tiinulin neuleet. Ja nämä ovat vain muutamia satunnaisia esimerkkejä kivoista, mutta vähemmän tunnetuista blogeista.

Minulla lienee kevättä rinnassa kutomisen suhteen. Olen nimittäin rakastunut. Pitsin neulomiseen. Toissa perjantaina aloittamastani Shetland Trianglesta puuttuu enää osa reunusta. Hehkutan sitten enemmän kun saan huivin valmiiksi, mutta sanonpahan vain, että pitsin neulominen oli ihanaa, ja aivan turhaan pelkäsin, etten osaisi, ohjeet aukesivat kuin itsestään, kun vain alkoi tehdä. ST kai on suhteellisen helppo, ja niin ihanaa kuin tätä mallineuletta olikin tehdä, aloin kaivata jopa isompaa haastetta. Kunhan sopiva malli löytyy, luvassa lisää pitsihuiveja ja melko varmasti teen myös lisää ST:ja.Tuosta postauksen ylimmän kuvan lankakerästä on vaiheittain tultu tämän......ja tämän......ja tämän kautta......tähän. Reunus siis menossa.


This time more ranting about blogging and a few links to nice but less known knitting blogs.

I'm also in love. I'm nearly finished with Shetland Triangle, my first lace shawl ever, and I love, love, love it! I understand Shetland Triangle is a rather easy pattern and I'm already looking for something more challenging, although this is probably not my last ST either.

6 comments:

Anonymous said...

Lukuystävällisyys on hyvä sana. Tarkoittaa samaa kuin käytettävyys :) Internetin sivujen ja blogien käytettävyyttä ja lukuystävällisyyttä miettiessään pitäisi muistaa myös ne lukuisat, joille se käyttäminen ei ole niin helppoa. Epileptikot eivät kauaa viihdy hilavitkuttimien keskellä eivätkä värisokeat/heikkonäköiset välttämättä erota pohjaa tekstistä jne.

Sekin on totta, että nappilistoissa loistaa kaikilla ne samat blogit. Itse listaan blogiini lähinnä tuntemattomia suuruuksia, suosikithan tietävät kaikki jo muutenkin.

Susanna said...

Minunkin mielestä lukuystävällisyys on kaikista tärkeintä. Etenkin se että sivu latautuu nopeasti, eikä jää jonkun tingelitangelin takia latailemaan pitkäksi aikaa. Väreistä on toki monia mielipiteitä, mutta sellainen yleinen helppo luettavuus on kuitenkin aika helppo saavuttaa.

Minäkin oon huomannut että suosikkilistat on aika samat monessa blogissa- Luulen, että se johtuu siitä, että yhdessä vaiheessa blogeja tuli räjähdysmäisesti, ja niiden perustajat olivat juuri niitä "alkuajan" blogien lukijoita. Ja sitten kun blogeja tuli aina vaan, on listojen päivitys jäänyt eikä välttämättä ole edes tutustuttu uusiin bloggaajiin. Mulla oli jossain vaiheessa tuollainen lista, mutta en jaksanut sitä päivitellä...

ST näyttää ihanalta!

Memmu said...

Anonyymi: kiva että jollakin on muitakin kuin kaikkein tunnetuimpia blogeja listattuna. Itse olen ollut sitä mieltä, että ringistä löytyvät kaikki, mutta nyt kun neuleblogeja on niin hirvittävästi, tuntuu että vähemmän tunnettuja voisi nostaa erikseen esiin tavalla tai toiselle.

Susanna: varmaan on jotain perää tuossa mitä sanoit noiden suosikkilistojen synnystä. Niin, ja ST on kyllä ihana malli. Omani on enää pingotusta vaille valmis ja vähän jännittää, miten tuo paksuhko lanka taipuu huiviksi.

Anne K-R said...

Terve. Visiitillä täällä, tosin ei ensimmäistä kertaa. En vaan aikaisemmin ole kommentoinut mitään.

Haluaisin kommentoida erästä aikaisempaa kirjoitustasi, joka koski kotimaisten lehtien moittimista. Olen aivan samaa mieltä asiasta kanssasi. Hyvä, että on muitakin, jotka eivät halua liittyä tuohon valitusvirteen!

Minun täytyy tunnustaa, että nuo suosituimmat blogit eivät kuulu omalle suosikkilistalleni. Käyn niissä vain satunnaisesti. Sen sijaan uudemmista on löytynyt monen monta tärkeäksi muodostunutta blogia.

Memmu said...

Hei anne k-r, kiva kun jaksoit kirjoitella tällä kertaa! Sehän se juuri on, että monet vähemmän tunnetut blogit (joista monet uusia)ovat todella kivoja, mutta niitä on hankala löytää kaiken tarjonnan keskeltä.

Anne K-R said...

Mie täällä taas. Minulla kommentointi ei ole jaksamisesta kiinni, vaan ensin on "murrettava jää" jotenkin. :-)

Unohtui viimeksi kommentoida, että nättiä huivia pukkaa! Miullakin olisi aikeissa tehdä samainen huivi, mutta saas nähdä, milloin pääsen aloittamaan.