Wednesday, March 15, 2006

Mitä ihmettä?! - What on earth?!


Mikä ihme tämä on? Typistetty poncho? Hovinarrin kaulus? Vastaus kuuluu, että vähän kumpaakin mutta ei ihan kumpaakaan. Tämä on nimittäin kauluri. Ponchoa tehdessäni kauluksen pehmeys sai minut ajattelemaan, että olisipa kiva jos olisi ulkonakin lämmittämässä jotain tällaista. Joten siis punainen Aino esiin ja kutomaan putkea 50 silmukalla. Kudoin reilusti pidemmäksi kuin ponchon kauluksen ja tein reunaan koristeeksi pari kierrosta virkattuja lenkkejä ponchon tapaan ja vielä lopuksi painoksi melko lyhyet ja harvahkot hapsut. En halua hapsujen lentelevän ja tarttuvan joka paikkaan. Tosin tämä saa olla viimeinen kerta kun teen Ainosta jotain hapsullista. Tämä lanka saa minut toivomaan, että voisin ottaa tulitikun esiin ja polttaa langanpäät kiinni. Muutoin kyllä tykkään Ainosta. Putkea oli ilo kutoa, kun jäljestä tulee niin sileää, pehmeää ja lämmintä. Tätä kauluria voisi muuten käyttää sisälläkin, jos haluaa pitää talvella puseroa, jossa on laaja kaula-aukko ja silti pysyä lämpimänä.

Luulin muuten olevani ainoa, joka on voinut saada ajatuksen typistää poncho, mutta ei mitään uutta auringon alla. Huomasin nimittäin, että Krista oli myöskin saanut päähänsä tehdä kaulurin ponchon mallia mukaillen. Haluan kuitenkin huomauttaa, että minä tein omani jo tammikuun lopulla, pian ponchon jälkeen, mutta Krista vasta helmikuussa, joten periaatteessa olen se alkuperäinen, vaikka en ehtinytkään esittelemään tuotostani ensin. :) Ehkä idea ei sitten olekaan niin outo, kun useampi on saanut saman ajatuksen.

What on earth is this? A trunkated poncho? Court jester's collar? The answer is bit of both but still neither of them. It's a neck warmer. While making the poncho I started thinking that it would be nice to have something so soft under the coat to keep me warm. So I dug out red Aino and started to knit a tube with 50 stiches. I made this much longer than the collar of the poncho and added a few rounds of crocheting and some much shorter and thinner fringes than in the poncho. I don't want the fringes to get all over. However, this has to be the last time I will ever make fringes out of Aino. This yarn really makes me wish I could just take a match and burn the ends. Otherwise I really do like Aino. It was a pleasure to knit the tube, it becomes so smooth and soft and warm. You could also wear this thing inside the house, if you have an open-necked blouse but wish to keep warm during the winter.

I actually thought I was the only one with the idea to knit a trunkated poncho, but there is seemingly nothing new under the sun. I recently noticed that also Krista had gotten a similar idea. However, I must notify that I made my thing already in late January, right after the poncho whereas Krista made her version only in February. Thus in principle I am the original although I did not manage to present my product first. :) Perhaps the idea is not so strange after all since someone else thought of the same.

5 comments:

päivi said...

:) Suuri Käsityölehti 8/2005. Siinä on ohje kauluriin, jossa on ponchon tapaan virkattuja lenkkejä. Hapsut kuitenkin puuttuu.

Tuo on kivan näköinen. Mulla on riesana 700-800 g Ainoa kun meinasin siitä tehdä villapaidan, mutta en sitten tykännytkään langasta ja nyt se pyörii nurkissa.

Memmu said...

Jaha, se on sitten keksitty ihan virallisestikin :) Mukava tietää.

Minä tein Ainosta bibon ja rannekkaat mutta niihin sai juuri kulumaan kerän joten eipä juuri auta lähes 1 kg:n kuluttamisessa. Ai niin, miehen kaulahuivi on myös Ainoa ja siihen meni kaksi kerää, joten 300g menee jos tekee setin. Eipä ole sekään järin paljoa. Siihen verkkoponchoon saa kulumaan lähes 2 kerää lisää...

Krista said...

=o) Juu, ei ollut ihan minun idea ja veikkaan, että joku on varmasti tehnyt ennen SK 8/05 ilmestymistäkin. Minusta ajatus kaulurista on suorastaan looginen =o) (hyvähän se nyt on sanoa).
Minulla ei ole tuota lehteä, en siis tiedä millainen ohje siinä on ja kuinka lähellä/kaukana tekemäni kauluri on.

Tuohon aiempaan juttuun siitä, kun kukaan ei kirjoita mitään kommentteja blogiin..
blogeja on niiiin paljon ja luettavaa niiiin paljon, että kommentti jää ihan liian usein kirjottamatta. Itseäkin se harmittaa ja toivoisin, että ihmiset "jättäisivät jälkensä" -edes joskus. Koitan siis minäkin parantaa tapani ja pyrkiä kirjoittamaan jotain edes joskus.

Tästähän vois järkätä vaikka haasteen! Minä haastan ensimmäisenä vaikka sinut Nyhertäjä kirjoittamaan kommentin johonkin sellaiseen blogiin, johon et ole koskaan ennen kirjoittanut (mutta lukenut kuitenkin joskus). =o)

Memmu said...

Kiva idea tuo haaste. Pistin vahingon kiertämään Sannin blogiin...

Sanni said...

Hei ja kiitos haasteesta! Kommentoin nyt kahteenkin minulle uuteen blogiin kun en tietenkään voi palauttaa haastetta sinulle takaisin ;)
Kauluri on hyvä idea, hapsut piristää tavallisesti melko tylsää asustetta...
Ja tuo Ikean verhokangas. Arvaa kellä on keittiössä siitä verhot. Yhtään ei oo kyllästyttäny vaan kangas on edelleenkin tosi mieleinen ja kaunis.